Dieta i żywienie
Istnieje wiele programów mających na celu oczyszczenie organizmu ze złogów i toksyn. Najbardziej popularnym i skutecznym jest okresowa kuracja warzywno-owocowa zalecana szczególnie przez dr Ewę Dąbrowską.
Na czym polega dieta warzywno owocowa?
Kuracja Ewy Dąbrowskiej to półgłodówka, polegająca na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Spożywa się je w postaci: surówek z warzyw świeżych i kiszonych, zup jarzynowych i warzyw gotowanych oraz soków. Wartość energetyczna trzech posiłków wynosi nie więcej niż 700 kcal. Organizm przestawia się na korzystanie z własnych zapasów, wydala zbędną wodę, usuwa chore komórki i ogniska zapalne. W ten sposób "przy okazji" następuje odchudzanie organizmu.
Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, ponieważ są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni.
W diecie przewidziane są 3 posiłki w ciągu dnia, najlepiej o godzinie 900, 1300 i 1730. Dzień zaczyna się od wypicia wody z cytryną oraz kwasu z kiszonych buraków. Jeśli między posiłkami czujemy głód, można zjeść jabłko, napić się wody, ziół lub soku.
W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców:
- Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka
- Cebulowe: cebula, por czosnek
- Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż
- Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła
- Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek
- Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan
- Inne: fasolka szparagowa, szparagi w ograniczonych ilościach
-
Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach