Jadłospis
Wolne rodniki- sprawcą chorób degeneracyjnych.
Naszym wrogiem numer 1 są tzw. wolne rodniki, ponieważ głównie one powodują większość chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki to niezwykle aktywne atomy lub cząsteczki, których brakuje jednego elektronu. Aby zdobyć brakujący elektron, zabierają go z każdej tkanki. Uszkadzają białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Wolne rodniki są przyczyną zmian stawowych, nowotworowych, sercowo-naczyniowych, immunologicznych, zaćmy, tzw. plam starczych na skórze, zmarszczek i wielu innych chorób degeneracyjnych.
Źródłem wolnych rodników mogą być pokarmy zwłaszcza smażone, pieczone, zjełczałe, promienie jonizujące, leki. Wolne rodniki powstają także w organizmie w przebiegu procesów metabolicznych, Szczególnie duże ilości tych cząsteczek dostarcza palenie papierosów oraz każdy proces zapalny w organizmie. Przewlekła infekcja wirusowa czy bakteryjna wiąże się z fagocytozą czyli pożeraniem komórek bakterii przez komórki żerne, tj. leukocyty. Wolne rodniki powstają w procesie fagocytozy. Zatem należy sobie uzmysłowić, że każdy przewlekły proces bakteryjny czy wirusowy, podobnie jak palenie papierosów może potencjalnie doprowadzić do rozwoju nowotworu czy chorób sercowo-naczyniowych.
Warto wiedzieć, że 1/3 nowotworów jest związana z przewlekłą infekcją, I tak przykładowo: infekcja wirusem żółtaczki może wiązać się z rakiem wątroby, infekcja bakterią Helicobacter – z wrzodem i rakiem żołądka. Czynnikiem wyzwalającym wolne rodniki jest też nadmiar żelaza w organizmie. Zbyt jest też nadmiar żelaza w organizmie. Zbyt duża ilość żelaza w diecie, np. pochodzącego z mięsa, może być czynnikiem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej czy nowotworu. Jak wykazały badania naukowe, wszelkie ograniczenia w przyjmowaniu białka w diecie, jak również ograniczenie kalorii, znacznie wydłużają przeżycie i zmniejszają częstość występowania raka.
Szczególnie znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych ma dieta warzywno-owocowa, gdyż łączy w sobie trzy cenne wartości:
- ograniczone spożycie białka i tłuszczy wiąże się ze spadkiem produkcji wolnych rodników w organizmie;
- dieta warzywno-owocowa dostarcza dużych ilości zmiataczy wolnych rodników takich, jak: beta-karoten, witamina C i E;
- dostarcza mikroelementów m.in. cynku i miedzi, które aktywizują nasz najpotężniejszy enzym zmiatający wolne rodniki czyli miedzio- cynko- zależną dysmutazę nadtlenkową.
Spożywanie surowych warzyw i owoców, jako źródeł zmiataczy wolnych rodników, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i nowotworowym. U chorych z miażdżycą stwierdza się szczególnie niskie stężenie witamin antyoksydacyjnych. Amerykańskie Instytuty Żywieniowe zalecają codzienne spożywanie przynajmniej 2 owoców i 3 jarzyn.
E. Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem. Cykl konferencji wygłoszonych w Radiu Maryja, Wydawnictwo Michalineum – CMM, Marki k/Warszawy 2010, s. 67-69.